28 јун 2013

Samo konsolidacija prihode spasava



Vodafon kupuje nemačkog kablovskog operatora Kabel Deutschland (KD) za 7,7 mlrd € i prihvata dugove u visini od oko 3 mlrd € koje ima KD. Sa ovom kupovinom, Vodafon će u Nemačkoj imati oko 32,4 miliona (svojih) mobilnih pretplatnika, 5 miliona BB pretpl i 7,6 miliona pay-TV pretplatnika, što bi im po procenama moglo obezbeđivati godišnje prihode od oko 11,5 mlrd €. Ovo je na neki način proaktivna reakcija Vodafona na pad njihovih prihoda i profita. KD u Nemačkoj ima tržišno učešće od 16% među BB korisnicima i 12% u pay-TV segmentu. Imaju moćnu i razgranatu mrežu velikog kapaciteta, a oko 60% njihovih pretplatnika ima dugoročne pretplatničke ugovore. Integrisana kompanija biće veoma ozbiljan takmac Deutsche Telecomu u pružanju 3Play i 4Play servisa. To bi mogla biti dobitna kombinacija za
 Vodafon (integracija mobilnih i fiksnih servisa), a ako uspe u Nemačkoj možda primene isti recept i u drugim evropskim zemljama u kojima Vodafon operiše (V.Britanija, Holandija, Italija, Španija).

Zašto je ovo zanimljivo? Jednostavno, ovo vrlo moguće može postati i srpski scenario, jer svi čekaju svoje (pravo) vreme. Drugo, para očigledno ima i kupaca za pravu robu ima, čak se sami i nude kao u opisanom slučaju. Ako se ozbiljno bavite svojim poslom, poklopiće se interesi u jednom trenutku. Samo od sebe ništa se ne dešava, a vreme nije uvek dobar saveznik.  

Нема коментара: